Çarşamba, Ekim 17, 2012

Dudak Çatlaması

Bu gün, kış aylarında en çok yakınmamıza neden olan dudak çatlamasına çözüm ve önerilerde bulunacağım.



Dudak Çatlaması: Soğuk ve Kuru havalarda özellikle {Kış} Mevsiminde görülen çok yaygın bir cilt sorunudur.
Çatlamış dudaklar, görüntü bozukluğu, acı ve ağrı gibi istenmeyen durumlarla bizi karşı karşıya bırakabilir.

Çatlamış Dudakların Belirtileri: Kuruluk, Duyarlılık, Kızarıklık, Yarılma, Çatlama, Soyulma ve Ağrıdır.
Dudak çatlamasının önlenmesinde en büyük kural ! Dudakları yumuşak ve nemli tutmaktır.




 Kuru Dudakların Nedenleri;

  • Kuru Hava
  • Aşırı sıcaklık ve Aşırı ışıklandırma
  • Yıpranan Protezler
  • (B2) Vitamini Eksikliği
  • Alerji
  • Enfeksiyonlar
  • Kışın Soğuk Algınlığı
  • (Vücudun aşırı susuz kalması) Kuruma


Kuru Dudaklar İçin Yardımcı Uygulamalar: Kuru, çatlamış dudaklar için bazı temel ilaçlar şunlardır:
Ovmak Aloe vera suyu, salatalık suyuneem(Azadirachta indica ) özü ile kuru dudaklarınızı ovabilirsiniz. Ayrıca geceleri saf tereyağı veya süt kremi sürmeyi deneyebilirsiniz. Buna ek olarak gliserin veya süt içinde gül yapraklarını ezin. Hamur haline geldikten sonra kuru dudaklarınıza hafifçe sürünüz. Çatlamasını önleyecektir. Bu kıvamlı hamur ayrıca dudaklarınızın pembe renkli ve aynı zamanda kayıp nemi korumak için yardımcı olacaktır.
Kuru dudaklar için diğer bir etkili yöntem ise bal ile muameledir. Dudaklarınıza bal sürüp birkaç saniye kurumasını bekleyin. Sonra biraz vazelin sürerek 10-15 dakika bekletin. Nihayetinde ise bal ve vazelini kaldırmak için bazı sıcak su kullanın. Bu muameleyi bir hafta boyunca her gün günde bir kez uygulayın. Çatlamış dudakları kurtulacaksınız. Bunların dışında soğuk ve kuru havalarda dışarı çıkmadan önce ve gün içinde birçok kez küçük bir miktar Hindistan cevizi yağı uygulayın. Dudak çatlamalarının önüne geçmede yararlı olacaktır.b

ÇATLAMIŞ DUDAKLAR İÇİN DİYET

Kuru dudakların ana sebeplerinden biri vücuttaki su eksikliğidir. Bu nedenle cildi yumuşak ve esnek tutabilmek için bol su içilmelidir. Buna bağlı olarak da ne kadar istemeseniz de özellikle kış mevsiminde su alımını artırın.
Vitaminlerle zenginleştirilmiş uygun diyetler kullanın. Bilhassa A vitamininden zengin beslenme cilt onarımı için önemli kurallardan ilkidir. A vitamini havuç, domates ve yeşil yapraklı sebzelerde bol oranda yer almaktadır. Siz de kendi mutfağınızda vitamin açısından zengin meyve suları hazırlayabilirsiniz. Bir bardak domates suyu, 1 çorba kaşığı havuç, ıspanak suyu, su teresi ve 2 çorba kaşığı buğday tohumu yağı ve 1 çorba kaşığı beslenme mayasını karıştırın. Bu karışımı gün boyunca içiniz.
Ayrıca kepekli tahıllar, baklagiller ve beslenme mayası tüketiniz. Vücudunuza yetersiz vitamin, demir ya da esansiyel yağ asitlerinin alımı da dudakların çatlamasına yol açabilir. Bu çerçevede doktorunuz ile görüştükten sonra gerekirse bir multivitamin / mineral takviyesi alın.

ÇATLAMIŞ DUDAKLARINIZA BUNLARI YAPMAYIN
  • Dudaklarınızı Yalamayın
  • Dudaklarınızı Isırmayın
  • Dudaklarınızda Kuruyabilir Rujlar Sürmeyin
  • Dudaklarınızdan Ölü Kuru Cildi Soymayın.

Bütün Kış Boyunca Hepimize Kurumayan Dudaklar ! :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder